Да спасим природата

28-11-2017

ЕКО БЕСЕДА В ГРАД ПЪРВОМАЙ -

ЕКО БЕСЕДА В ГРАД ПЪРВОМАЙ -

               На 27 ноември 2017 г. в СУ ”Д-р проф. Асен Златаров”, гр.Първомай се проведе еко беседа на тема „Моите еко идеи“, в която се включиха учениците от десети клас.
Беседата започна с разяснявяне на начина на събиране на отпадъци разделно и защо е необходимо. Нагледно бе демонстриран пътя на оползотворяването и рециклирането на отпадъци.
 

В дискусията учениците се включиха с желание, споделяйки своя опит, участието си в различни еко инициативи и споделиха вижданията си за опазване на околната среда и влиянието на човека.
 

Те предложиха следните идеи, с които може да допринесем за опазването на планетата Земя:
 
1. Когато си миете зъбите, не оставяйте водата да тече - Може да спестите 20 литра вода на ден!
2. Използвайте енергоспестяващи крушки!
3. Гасете компютъра през нощта – така ще спестим 40 ватта-часове на ден!
4. Принтирайте от двете страни!
5. Един ден в седмицата яжте само плодове и зеленчуци  - За обработката само на 0,50 кг телешко меса, са нужни хиляди литри вода!
6. Перете със студена или хладка вода вместо с топла!
7. Рециклирайте стъкло - Рециклирането на стъкло ще помогне за намаляване с 20 % на замърсяването на въздуха и с 50% на замърсяването на водата. Нерециклирането стъкло се разгражда за милиони години!
8. Рециклирайте вестници - Това ще спаси повече от половин милион дървета само за седмица!
9. Намерете алтернатива на опаковъчната хартия!
10. Не използвайте бутилирана вода - Почти 90% от пластмасовите бутилки не се рециклират! Вместо това стоят в земята, а разграждането им отнема хиляди години. Купете си филтър, който пречиства водата!
11. Купувайте храни местно производство - Така не само ще подкрепите родната икономика, но и ще намалите вредните емисии от превоза на храна!
12. Засадете дърво!
 
Дори и само една от зелените идеи да приложим в ежедневието си това ще допринесе за опазването на планетата Земя.
 
 

Учениците стигнаха до извода, че обединявайки се около  зелената идея се създава  една нова култура, като се събуждат емоциите и гражданските инициативи за опазване на природните ресурси.