Да спасим природата

30-11-2016

ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ, 2016

"Екоколект" АД организира поредица от инициативи в рамките на Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ECHO), която тази година се проведе от 19 до 27 ноември.

Съвместно с "Папир БГ" ООД и Община Родопи, "Екоколект" АД организира кампания за разделно събиране на отпадъци от опаковки в с. Марково, в която се включиха всички жители на селото. Бяха събрани отпадъци от хартия, пластмаса, стъкло и желязо. Получените средства от инициативата ще бъдат използвани за закупуване на коледна украса за селото.

На територията на гр. Пловдив бяха организирани редица инициативи съвместно с Дирекция “Екология и управление на отпадъците“ при Община Пловдив.

Обособиха се кътове за разделно събиране в училищата, намиращи се в район Северен и Източен. Сред учениците бе популяризирана и раздадена разяснителна брошура за разделно събиране.

В СУ “П. К. Яворов“ - гр. Пловдив бе  организирана кампания за събиране на отпадъци от хартиени опаковки, като в рамките на седмицата учениците успяха да съберат над 500 килограма хартия.

В инициативата за изработка на коледна картичка се включиха учениците от  НУ “Кирил Нектариев“, НУ “П. Р. Славейков“, ОУ “Васил Левски“, ОУ “Димчо Дебелянов“, ОУ “Пенчо Славейков“, ОУ “Димитър Димов“, СУ “Найден Геров“, СУ “П.К.Яворов“ и ОУ “Иван Вазов“ - с. Калояново. На учениците бяха предоставени еко материали, които да използват за изработка на картичките. Кампанията „Моята еко коледна картичка“ ще приключи с благотворителна изложба на 13.12.2016 г. от 17:00 ч. в Дома на културата „Борис Христов“. Събраните средства ще бъдат дарени на Детска клиника по онкохематология към УМБАЛ “Свети Георги“, гр. Пловдив.