Да спасим природата

06-11-2018

РЕЗУЛТАТИ ОТ "ХАРТИЕНАТА ВОЙНА" В ОБЩИНА ПЪРВОМАЙ

РЕЗУЛТАТИ ОТ

На 05.11.2018 г., на специална церемония в Пленарна зала на Община Първомай бяха наградени победителите в „Хартиената война“, съвместна инициатива на Екоколект АД, Папир БГ ООД и Община Първомай, която се проведе в периода 22 - 26 октомври. В церемонията взеха участие Росица Илкова - управител на Папир БГ ООД, Виктория Гецова - регионален мениджър на Екоколект АД и заместник кметoвете Ружди Салим и Николай Митков.
 

 
Инициативата имаше състезателен характер, а целта беше да се събере най-голямо количество хартиени отпадъци. В кампанията се включиха седем училища от общината, които събраха общо 5 100 кг. отпадъци от хартиени опаковки.

Основната идея на "Хартиена война" бе да насочи вниманието на населението към възможността да допринесе за една по-чиста природа, събирайки отпадъците си разделно, а участниците да се замислят за влиянието на човека върху околната среда. Организаторите се надяват, че кампанията е послужила за пример и е поставила начало за изграждането на навик за разделно събиране на отпадъците.

За победители в кампанията бяха обявени ПГСС “Васил Левски“ - гр. Първомай, със събрани общо 2 700 кг. отпадъчна хартия.  Войната там се е водила под мотото “la guerre comme a la guerre”(„на война като на война“).  За да провокира по-силен интерес на учениците, ръководството на Професионалната гимназия е обявило вътрешно състезание,  спечелено от XIIБ клас.

На второ място са учениците от ОУ „Христо Ботев“ – село Градина, предали 1 000 кг. хартия, следвани от ОУ „Георги Караславов” с 600 кг.

Всички училища - участници получиха грамоти, а класираните на първите три места училища получиха ваучери от  магазини Декатлон.