Да спасим природата

23-10-2018

ТВОРЧЕСКА РАБОТИЛНИЦА ЗА ЕКО ОБРАЗОВАНИЕ В ОБЩИНА САДОВО

ТВОРЧЕСКА РАБОТИЛНИЦА ЗА ЕКО ОБРАЗОВАНИЕ В ОБЩИНА САДОВО

На 15 октомври 2018 г. се проведе съвместна инициатива на Екоколект АД и Община Садово, в която се включиха ученици от ОУ “Гео Милев“, гр. Садово  и ОУ “Васил Левски“,  с. Караджово.


 
Децата с интерес изслушаха лекцията за разделното събиране и ползите от него,  като осъзнаха,  че всеки от нас влияе върху природата – чрез начина си на живот или действията си. Всеки от нас генерира килограм и половина отпадъци на ден – найлонови торбички, опаковки от храни, пластмасови кутийки, пластмасови бутилки, кофички и чашки, опаковки от вафли, чипс, бисквити и т.н.
 

 
Ако поискаме, можем да окажем положителен ефект върху околната среда, като намалим количеството отпадъци, които изхвърляме. Ето как:
 
 • Когато пазаруваме, да отказваме найлоновата торбичка и да си носим собствена, за многократна употреба;
   
 • Да не ползваме предмети за еднократна употреба, като чаши, чинии, вилици и лъжици.  Дори когато ходим на пикник можем да си вземем прибори от вкъщи;
   
 • Преди да изхвърлим нещо непотребно, да се опитаме да му намерим някакво приложение или да го дадем на някой, който ще има полза от него;
   
 • Да събираме отпадъка, който може да бъде рециклиран – хартия, стъклен амбалаж, пластмасови и найлонови опаковки, стари гуми и др. Рециклирането е друг начин за оползотворяване на материалите, спестява енергия и сурови материали и пречи на замърсяването:
  • Консервените кутии могат да бъдат притопени и използвани за направата на нови.
    
  • Стъклото може да се пресова и претопи, като от него да се произведат нови буркани и бутилки или да се използва, като заместител на пясъка в пътната настилка.
    
  • Хартията може да бъде преработена в различни хартиени продукти.
    
  • Пласмасовите изделия могат да бъдат преработени и трансформирани в материали за огради, маси, пейки и т.н.
Нека започнем да мислим за нашия дом – ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ!