Да спасим природата

05-11-2015

ЗА ПО-ЧИСТО УЧИЛИЩЕ

ЗА ПО-ЧИСТО УЧИЛИЩЕ

КАМПАНИЯ „ЗА ПО-ЧИСТО УЧИЛИЩЕ“ В С. КРУМОВО, ОБЩИНА РОДОПИ


На 03.11.2015 г. с концерт-награждаване, завърши съвместната инициатива на Екоколект АД и ОУ “Христо Ботев“, с. Крумово под наслов „За по-чисто училище“.

В провелата се в рамките на един месец кампания за разделно събиране на отпадъци се включиха както децата, така и техните родители и преподаватели. Сред основните активисти в организацията и събирането бе г-жа Роси Толева, член на Училищното настоятелство, която съвместно с директора на училището г-жа Генчева и учителския колектив положиха усилия за включване на всички в зелената еко инициатива, а предоставените от Екоколект АД контейнери за разделно събиране се оказаха пълни.

Кампанията завърши със заключителен концерт-награждаване. Сценарият на официалното закриване на кампанията бе изцяло вдъховен от идеята за опазванета на планетата Земя и намаляване негативното влияние на хората. Децата рецитираха стихове, пяха песни, с интерес изгледаха предварително подготвената презентация. Представиха се отлично в организираната викторина и получиха много награди. Организаторите с гордост нарекоха малките участници – Еколози.

И ето че, дойде най-очаквания момент - обявяването на резултатите от разделното събиране и награждаването. С общи усилия участниците събраха рекордно количество хартиени отпадъци - 1 960 кг. Екоколект АД награди ОУ “Христо Ботев“ с книги за библиотеката на училището. Г-жа Генчева прие с гордост и радост заслужената награда и пожела на децата да работят за повишаване на грамотността и да съхраняват интереса към книгата.

На първо място бяха отличени учениците от II клас, събрали 878 кг хартия,  те получиха грамота и пособия за часовете по физическо възпитания – въже за дърпане, федербали, конуси, забавни игри.

Второто място бе отредено на учениците от VI клас,  а третото остана за I клас , освен грамоти те получиха и федербали и забавни игри. Всички останали участници получиха грамоти за участие.
Основната цел на кампанията бе постигната -  да се формира у младите хора отговорно отношение спрямо отпадъците и да се покаже как ежедневните им навици се отразяват на околната среда.

Децата с желание пренесоха опита и в домовете си, а заедно с организиторите от Екоколект АД си дадоха обещание, че това е само началото на поредица от зелени събития.