Да спасим природата

24-04-2019

22 АПРИЛ - ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА!

22 АПРИЛ  - ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА!

В седмицата на Земята Екоколект АД организира редица прояви – дискусии, лекции и зелени уроци. Стартирахме със съвместна инициатива с Община Асеновград.


 
С учениците от ОУ “Отец Паисий“, с. Тополово и ОУ “Панайот Волов“, гр. Асеновград, се проведе зелен урок за ползите от разделното събиране на отпадъци от опаковки и дискусия за приноса на човека за опазване на околната среда.


 
Замърсяването е достигнало глобални размери и засяга всички живи същества на планетата. Вниманието на човечеството трябва да се фокусира върху личния принос, поемайки ангажимент за подобряване на околната среда.

Ето и няколко малки идеи от ежедневието, с които може да оставим нашия принос за по-чиста природа:

- Да намалим консумацията на вода
Няма нужда водата да тече напразно в банята, можем да спестим вода като спираме кранчето докато си мием зъбите, вместо да я оставяме да тече.

- Да перем разумно
Изчакваме докато се съберат достатъчно дрехи, за да напълним пералнята.

- Пестете хартията
Отпечатвайте писма и документи само, когато е наложително и разделяйте хартията от останалите отпадъци, дори и в офиса.

- Изключвайте светлините
Спирайте телевизора, компютъра и останалите устройства, вместо да ги оставяте в „заспал” режим. Голям ефект с минимални усилия, така пестите електроенергия и пари.

- Да се откажем от пластмасата
Намалете пластмасовите отпадъци и употребата на найлонови торбички. Заменете ги с такива за многократна употреба, може да си изберете красиви и оригинални торбички от плат.

- Събирайте разделно отпадъците!
 
МИСЛИ ЗЕЛЕНО, СЪБИРАЙ РАЗДЕЛНО!