Да спасим природата

24-04-2015

МЕЖДУНАРОДНИЯT ДЕН НА ЗЕМЯТА В ШАБЛА

МЕЖДУНАРОДНИЯT ДЕН НА ЗЕМЯТА В ШАБЛА


За поредна година Зеленият образователен център в гр. Шабла празнува Деня на Земята – 22 април. В програмата бяха включени конкурси за рисунка и апликация, конкурс за есе под мотото „Земята-наш дом“, еко-арт изложба на предмети, изработени от отпадъчни материали, модно ревю с костюми от отпадъчни материали и посаждане на дръвче в двора на Зеления център. ЕКОКОЛЕКТ се включи в празника като награди участниците в конкурсите за есе и рисунки и колажи.
           Деца в две възрастови групи - от ЦДГ „Дора Габе“ и от първи до четвърти клас на СОУ „Асен Златаров“, гр. Шабла и ОУ „св. Климент Охридски“, с. Дуранкулак дадоха втори живот на различни отпадъци, като изработиха от тях атрактивни колажи и картини. Своеобразните произведения на изкуството са експонирани в изложба в Зеления център, която може да разгледате до 30 април. В първата група отличени бяха: Лиана Димчева, Наталия Георгиева и Ванина Дагитова. Във втората възрастова група победители са II „б“ клас на СОУ „Асен Златаров“, с техния проект „Морско дъно“, втора отличена беше Даяна Славова от Дуранкулак, а третото място бе за ОДК, гр. Шабла. Журито в състав: г-жа Даниела Тодорова- ръководител на ЗОЦ, г-ца Галя Камберова-еколог в община Шабла и
г-жа Яна Русева - регионален мениджър-Варна от „Екоколект“ АД беше изключително затруднено при избора си, затова реши да даде и няколко поощрителни награди за: Тихомир Тодоров, Пламена Радкова, Ради Радев и Стефан Георгиев от ЦДГ „Дора Габе“ и за Мира Йорданова, Георги Георгиев, Лора Веселинова и Йоана Милкова от СОУ „Асен Златаров“. Специалните награди на Зеления център се присъдиха на: група „Мики Маус“ от ЦДГ „Дора Габе“ и на Радостин Русев от ОУ „св. Климент Охридски“, с. Дуранкулак.
Призовите места в конкурса за есе са за: Десислава Георгиева от XI клас, Николета Ташева от XII клас и Йорданка Трифонова от XI клас. Журито, което оценяваше творбите бяха в състав: г-ца Мария Недялова - преподавател по български език и литература в СОУ „Асен Златаров“, г-жа Йорданка Гочева - директор на ОДК, гр. Шабла и г-жа г-жа Яна Русева - регионален мениджър - Варна на „ЕКОКОЛЕКТ“ АД. Те поощриха още две участнички с есета: Памела Димитрова от VIII клас и Ивет Красимирова от VI клас.  

            Събитието продължи със засаждане на дръвче в двора на Зеления център, осигурено от община Шабла. Активно участие в посаждането взеха децата, насърчени от по-възрастните. 
            Всички участници в ревюто получиха грамоти и награди за проявения дух и въображение при направата и представянето на костюмите от отпадъчни материали.
С желанието и ентусиазма, с които се включиха във всяка една дейност, децата създадоха много настроение и показаха за пореден път и на нас възрастните, че с любов може да се постигне всичко.

          Тазгодишното мото на празника е „Време е да дадем пример“. Примерът, който тази година получихме от децата е ентусиазмът и въодушевлението, с които отпразнувахме Деня на Земята.