Да спасим природата

20-11-2019

"ДА СЪБИРАМЕ РАЗДЕЛНО С ДЕЦАТА КРАЙ МОРЕТО" - ОКТОМВРИ 2019

ОБЩИНА ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО

Малките еколози от СУ „Никола Й. Вапцаров“ в гр. Генерал Тошево демонстрираха завидни знания за разделното събиране на отпадъци пред представителите на „Екоколект“. След като изгледахме кратко филмче за това колко опасна е пластмасата за живота във водните басейни, си поговорихме за това как хората замърсяват околната среда и какво е добре да правим всички ние чрез играта „Вълшебната пръчица“. Забавлявайки се, младите еколози останаха с придобити нови знания и умения, които в бъдеще ще следват. Всички получиха награди.
 

ОБЩИНА ШАБЛА
Седмокласници от СУ „Асен Златаров“ в гр. Шабла се срещнаха с представители на „Екоколект“ за да си поговорим за това кои са някои от най-вредните влияния на хората върху околната среда в глобален мащаб. Будните и знаещи младежи и девойки оставихме по-мотивирани и амбицирани в общата ни мисия, да не вредим на нашия общ дом – Земята.
 

ОБЩИНА БАЛЧИК
Много игри и забавления ни се случиха с децата от трети клас в ОУ „Антим I“ в гр. Балчик. Във физкултурния салон на училището се развихри истинско оспорвано състезание между сръчни, бързи и знаещи млади еколози. Накрая те ни демонстрираха и конструкторските си способности в построяването на кули от отпадъци, нещо за което могат да се използват вече ненужните пластмасови бутилки. Чрез играта ние получихме много полезна и интересна информация за разделното събиране на отпадъците и техния път към тяхното повторно използване.
 
 

ОБЩИНА ДЪЛГОПОЛ
С четвъртокласниците от начално у-ще „Иван Вазов“ в гр. Дългопол научихме много интересна и практическа информация за разделното събиране. Игрите, които организирахме ни помогнаха да разберем какви са видовете отпадъци, колко вида цветни контейнери има, за какво служат, къде трябва да поставяме разделно събраните отпадъци, какво се случва с тях след това, как помагаме на природата с тези свои действия и много друга полезна и важна информация, нужна ни за да намалим вредното въздействие на човека върху природата и нашия общ дом - Земята.
 

ОБЩИНА ВЪЛЧИ ДОЛ
С децата от трети клас на СУ „Васил Левски“ в Община Вълчи дол имахме цел за се забавляваме учейки. Така разбрахме много полезни неща за разделното събиране на отпадъци, как да го правим и защо е необходимо това. Опазването на околната среда се превръща в един от най-важните и актуални проблеми на обществото ни. В  днешно време, в условията на глобално замърсяване на планетата и увеличено потребление на природни ресурси, това замърсяване влияе върху здравето и живота на хората, а и не само на тях. Всяко дете получи поощрителна награда за участие от „Екоколект“ АД.
 
 

ОБЩИНА КАВАРНА
В Деня на Черно море – 31 октомври, представител на „Екоколект“ посети ученици от СУ „Стефан Караджа“ в Община Каварна. Любознателни, знаещи и можещи се оказаха децата от четвърти клас. Заедно проследихме Пътя на различните видове потоци отпадъци чрез кратка презентация и изгледахме образователно клипче за това как да намалим тяхното количество. Децата с голямо желание поеха инициативата да събират разделно опаковките в класната си стая, за което получиха комплект цветни картонени кошчета, както и награди за всяко дете.
 
 

А ето и 6 съвета, свързани с празника на нашето море:

Помогнете на Черно море сега!

1. Всеки път, когато отида на плаж, ще вземам със себе си всички свои отпадъци и поне още един, който не е оставен от мене.

2. Ще се опитам да съхранявам водата като:

— поправя тоалетната си, ако тя тече непрекъснато

— затварям крана на водата, докато си мия зъбите

— стоя под душа с една минута по-малко

— не мия чиниите под постоянно течаща вода
3. Няма да изливам мазнини, бои или химикали в канала или в тоалетната. Ще се информирам от специалистите по екология в общината как най-безопасно могат да се изхвърлят тези опасни течности.

4. Ще засадя дървета, храсти и цветя в общите пространства около моята къща или блок. Ще се уговоря със съседите си за грижите и поддържането на растенията. Дърветата са най-сигурното средство за филтриране на отпадъци и води преди постъпването им във водните обекти.

5. Ще си нося пазарска чанта, когато отивам на покупки на пазара или в супермаркета, и няма да приемам ненужни найлонови торбички. Ще се опитам да купувам някои стоки насипно и ще купувам продукти с по-малко опаковки.

6. Ще се информирам как се обработват и къде попадат моите отпадъци и отпадъчни води. Ако управлението им не е задоволително, ще пиша на кмета и ще разкажа за писмото си поне на още двама души.