Да спасим природата

27-04-2018

ЕКОЛОЗИ В ДЕЙСТВИЕ – гр. РАКОВСКИ

ЕКОЛОЗИ В ДЕЙСТВИЕ – гр. РАКОВСКИ

На 25.04.2018 г. Екоколект АД и Община Раковски организираха инициативата „Еколози в действие” с учениците от ПГ „Петър Парчевич“.
 

 
Младите еколози споделиха интересни факти за планетата Земя.
 

 
Всички ние сме родени и израснали на Земята, но всъщност колко добре познаваме родната си планета?
- Земята се е формирала преди около 4,54 млрд. години.
- В Слънчевата система е трета поред.
- Средният диаметър на Земята е 12 742 км.
- Площта й е 510,1 млн. км². Около 70% от повърхността е покрита с вода, като само 2,5% е сладка.
- Като структура е съставена от твърда кора, под която се намира мантия, под нея е външното ядро (на което се дължи магнитното поле на Земята) и вътрешно ядро.
- Атмосферата на Земята се състои от азот (78%) , кислород (21%) и аргон (0,9%). Газове като въглероден диоксид, диазотен оксид, метан и озон съставляват около 1/10 от 1 процент от атмосферата (по данни от 9 август 2013 г.).
- Земята е единствената планета в Слънчевата система, на която има течна вода и е единствената във Вселената, на която знаем (поне засега), че има живот, и то само 1/8 от територията на Земята е подходяща за живот.
 
 Много области и територии са обект на замърсяване на въздуха и водата, в резултат от дейността на човека. Хората са причината за глобалното затопляне, което води до промени като топенето на ледниците и повишаване на температурите.
 
Човека нарушава естествения баланс в природата като изхвърлят токсични отпадъци и изпускат газове и въглероден диоксид. Така ние губим естествени растителни и животински видове и разрушаваме естествения състав на атмосферата. За да запазим природата, можем да помогнем, като засаждаме дървета и растения, намалим отпадъчните материали, събираме  ги разделно и рециклираме.